Nintendo 3DS CFW3ds gépek3DS és 2DS (new 2DS is) gépek módosítása hogy (micro)SD kártyáról bármilyen letöltött program indítható legyen róla, homebrew programok és egyebek is.

11.3-as rendszerverzióig viszonylag egyszerűbben, 11.4 és a fölött HARDMOD-al (szét kell szedni és kiolvasni hardware-esen a nand emmc tartalmat),  A verziószámot a beállítások (csavarkulcs ikon) alatt találod meg a felső képernyő jobb alsó felén. 

A moddolás 5000 ft, ha nem kell HARDMOD, kb. 1 órát vesz igénybe általában. 
Ha HARDMOD kell (11.4 és a fölött) az 10,000 ft és 3-4 óra, de max. 1 nap határidővel tudom elvállalni. Minden jelenleg elérhető 3DS géphez jó (tehát 3ds, new 3ds, 2ds, new 2ds xl és xl verziók is).

Egy nagyobb SD kártyára lesz szükséged hozzá, ezt általában tőlem is be lehet szerezni, jó áron (32 gb - 5000, 64gb - 10000). Az SD kártyához legyen egy olvasód is, akár laptop SD kártya olvasó vagy egy USB-s SD olvasó. Ha szükséged lenne SD olvasóra +1000 ft/db áron tudok adni.

Hogyan használjam?


A használat könnyű: a legegyszerűbb megoldás egy pontosan beállított freeShop nevű szoftver használata, amivel közvetlenül a konzolodról, wifin tudod telepíteni amit csak szeretnél egy könnyen átlátható menüből. Egy másik, offline megoldás lehet hogy letöltesz .cia kiterjesztésű fileokat valahonnan - tippeket adhatok honnan, pl. 3dsiso(pont)com -, ezek a telepíthető formátumban levő programok, ezeket rámásolod az SD kártya install mappájába (fontos, hogy semmi máshoz ne nyúlj az SD-n), majd a főmenüben levő FBI ikont indítod, ott az SD-t kiválasztod, majd az install mappa, és install and delete-vel telepíts. Az SD kártyán mindenképpen 2x annyi szabad hely mint amit fel akarsz tenni rá, mivel az SD kártyára el kell férjen a telepítő és a már feltelpült, futtatható verzió is. A lentebbi netes telepítés esetén természetesen csak annyi hely kell az SD-n amekkora a program mérete.

New 3ds gépeknél, ahol a micro SD kártya a gép hátuljában a lecsavarozott hátlap mögött van, amit minden esetben le kellene szedned, létezik egy netes telepítési lehetőség is - persze alap 3ds-en is működik -, ehhez a python programnyelvet kell telepítened és az FBI program servefiles.py kódját használnod a gépeden, hogy átküldd a 3ds-re a programot wifi-n. Ehhez tudnod kell a 3ds ip címét is (homebrew alatt van egy FTP program, az ki fogja írni, vagy a routereden megnézed mit kapott). Gépelni kell hozzá parancssorban, kb. ennyit: python servefiles.py [IP címe a 3ds-nek] .cia file vagy mappa neve. Létezik windows / android verzió is illetve külön macOS verzió is ebből, ami jóval felhasználóbarátabb.

A moddolás után nem kell tartanod a hivatalos frissítésektől, elméletileg a gép úgy működik, hogy teljesen védve van bármilyen "stabilitási frissítés" ellen, a modot nem lehet egyszerűen törölni róla. A mod neve a9lh, és ugyanolyan gyorsan indul mintha a gyári módosítatlan menüt használnád. Onnan lehet tudni hogy rajta van, hogy a beallítások menüben a rendszerverzió előtt ott kell legyen egy "Sys" (vagy "Emu") felirat, plusz az extra ikonok a főmenüben.

Egyéb extrák


A 3ds körüli modszcéna mostanság nagyon bepörgött, sokan foglalkoznak vele, sokkal jobb és több mindenre használható mint egy Gateway3ds vagy Sky3ds flashkártya, bár ezek előnyeit sem lehet tagadni (miszerint talán egyszerűbb használni picit és általában több verzióval kompatibilis a sky3ds) - de a CFW az isten :) Pl. nemrég olvastam egy olyan megoldásról, ami a régebbi DS-es programokat is engedi indítani SD kártyára telepítve... talán még nem teljesen kiforrott, de alakul. Aztán rengeteg emulátor, nes, snes, c64, stb. komplett programnyelvek, pl. smilebasic, sok minden van, el lehet vele foglalnia magát mindenkinek.