Mi az a Reset Glitch HackMi az a Reset Glitch Hack (JTAG), és mire jó?

A reset glitch hack (RGH) egy olyan módosítási lehetőség Xbox 360 gépekhez, amivel bármilyen letöltött játékot lehet futtatni a gépen, külső vagy belső merevlemezről, pendrive-ról, lemezek írogatása nélkül.

Nem vállalok most már RGH szerelést, ez az oldal még egy kis információforrásnak itt marad valameddig azért.


* Zephyr alaplapos (ált. 2006/7 -ben gyártott) gépeknél nem minden esetben garantált a működés, mivel ezek a gépek már sokszor elég közel járnak a tönkremenetelhez, emiatt az RGH-ra sem reagálnak jól. Ez minden gépnél más és más. Sőt Zephyr gépeknél a sikeres RGH esélye elég alacsony, átlag 20% körül mozog, még a legújabb, leggyorsabb rgh chipekkel is. E miatt zephyr gépet nem vállalok egyáltalán.

Extra: a gyári hűtést az adott géptípusnak megfelelően módosítom, hogy kb. 15-20 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tartson a gép - ez ingyen van, és a gép minél további élettartamának megőrzése érdekében kérés nélkül is megteszem. Nem egy nagy dolog, ezért sem hangsúlyoztam ezt külön. Újrapasztázásra és a HANA / SB chipre szerelt hűtőbordákra tapasztalatom szerint nincs szükség, mert annyira nem melegszenek hogy ez indokolt legyen (mások mást mondanak, ez meg az én véleményem).

Röviden a géped erre lesz képes:

  • A KINECT is működik RGH-s géppel ugyanúgy mint előtte
  • Bármilyen XBox 360-ra írt program futtatása, usb/hdd-ről - tipikusan emulátorok, arcade, teljes verziós, stb.
  • Régiókód feloldása, azaz bármilyen (akár NTSC) régiós játékok is mennek
  • Mivel nem lemezről mennek a programok, az XGD3, AP25 és bármilyen más esetleg a jövőben megjelenő lemez alapú védelem ki van védve. 
  • Ha a dvd meghajtó nem volt megflashelve eddig (LT+ 2.0 vagy fölött), akkor nem fog írt lemezeket beolvasni a gép ezután sem
  • De erre nincs is szükség, mivel egy külső FAT32-re formattált pendrive / merevlemezről bármit el tudsz indítani
  • Persze ha ragaszkodsz a dvd-hez, akkor ha kibontod az iso-ból a fileokat (Xbox Image Browser program, lásd lentebb) és azokat simán lemezre írod, akkor a legtöbb esetben mégiscsak be fogja olvasni. Az iso-t nem szabad kiírni csak úgy ahogy van, mert azt flashelt meghajtó nélkül nem látja. És az így megírt lemez csak RGH / JTAG-os gépeken fog futni.
  • Ha a gépben van belső winchester, akkor oda akár FTP-n keresztül közvetlen számítógépről is másolhatsz bármit
  • A belső HDD méretkorlátozásának és "eredetiségvizsgálatának" teljes feloldása, azaz akár 2TB-os 2,5-es notebook merevlemezt is beépíthetsz

Tartalomban ugrás ide:

Letöltések:

 

Milyen gépekkel lehet megcsinálni?

Jelenleg majdnem bármilyen 2008-2014 között gyártott géppel meg lehet oldani az RGH-t teljesen mindegy milyen dashboard van rajta.  Egy kivétel van, a legújabb winchester alaplapos gépek (2014.aug-2016.ápr között). Nézd meg a lentebbi képen - ez a gép hátulján a tápegység csatlakozó kinézetét mutatja (csak régebbi, nem slim típusokra vonatkozik).

corona boardA winchester alaplapos gépek beazonosításához egyrészt nézd meg a gyártási dátumot a gép hátulján, ha ez 2014.07.31. utáni dátum akkor valószínűleg nem lehet már RGH-zni (és nem hinném hogy valaha lenne is rá majd megoldás), ha pedig ennél is újabb, 2014.09.01 vagy még újabb, szinte biztos hogy nem lehet RGH-zni. Vannak kivételek persze nagy ritkán, volt már nálam 2014.10. havi gyártási dátumú gép is, amit meg lehetett szerelni. Egy kis segítség ez a kép itt oldalt (klikk és nagyobb lesz), amit ha a gép fektetve van, akkor a dvd meghajtó felőli oldalán bevilágítva egy erős fényű lámpával láthatod jó-e vagy sem. Ha nem látod egyértelműen, akkor pattintsd le a gép oldaláról a szellőzőrácsot egy csavarhúzóval, vagy akár egy erősebb kés hegyével (óvatosan). 

Tehát: A jelenleg forgalomban levő gépeknél nagyon meg kell nézni hogy megoldható-e az RGH, mivel a winchester alaplaphoz nincs - és jó eséllyel soha nem is lesz - megoldás.

 A legrégebbi Xenon (2005-6-os nem HDMI kimenetes) gépekre elvileg van RGH megoldás már, de mivel a legtöbb ilyen gép teljesen megbízhatatlanul működik, ha még működik egyáltalán, nem tudom elvállalni ezeket. A többinél nincs gond, bár régebbi Zephyr alaplapos (általában 2007 első felében gyártott, már HDMI-s) gépekkel tapasztalatom szerint a sikeres RGH esélye nem sok, azt mondanám 30% kb. E miatt ilyen régi zephyr gépeket sem vállalok, akkor sem, ha látszólag semmi baja.


 
A régebbi gépek típusát a gép hátulján levő tápcsatlakozó alakjából meg lehet állapítani, és abból hogy van-e rajta HDMI kimenet vagy sem (ez a tv kimenet alatt egy kissebb lapos alakú csatlakozó). Oldalt láthatóak a tápcsatlakozó képek a gép hátuljáról (klikk és nagyobb lesz).

Ha egy gépen már van RGH, amit én tettem rá, nem kell aggódnod, a "hivatalos" frissítések tiltva vannak, nem tudod elrontani se eredeti lemezzel, se mással.

 

Hogyan működik az RGH, technikai információk

A dolog eléggé komplikált, a módosítás működésének lényege, hogy a gép bootolásakor egy megfelelő időpillanatban a CPU órajelét jelentősen lelassítja, e miatt egy hardverhiba generálódik, és ezt kihasználva (több más lépésen keresztül) végül is képesek vagyunk bármiféle hitelesítés nélküli programkódot futtatni a gépen. A gépben ez a művelet semmiféle elhasználódást nem okoz, hisz lassítjuk és nem gyorsítjuk a gépet. Bővebb infó a free60 oldalán itt.

Az hogy melyik gép mennyi idő alatt bootol be, változó. Régebbi RGH1-es falcon és jasper gépeknél átlag 0-15 másodperc. RGH2-es (14717-es dash fölött volt gyárilag) jasper 10-40 másodperc, falcon RGH2 relatíve a legrosszabb volt eddig, 30-120 másodperces átlagokkal, de 2015-ben az acev2-es chipekkel és egyedi (orosz :)) kóddal ezt az értéket sikerült leszorítani majdnem azonnali bootolásra, átlag 5-20 másodpercre. A többi gép, tehát alapvetően a slim gépeknél az első széria, a trinity alaplapos általában 10-30 másodperc alatt indul; a corona alaplapos (2011.aug - 2014 szept/októberig gyártottak) pedig nem túl nagy szórással 10-40 másodperc körül alakulnak általában.

Katt ide a frissítésekhez (changelog):

FRISSÍTÉS 2015/jan:

Sok érdekesség vált elérhetővé, többek között a DUAL BOOT 4GB-os corona alaplapos gépekre is, teljesen jól működik, csak jobban meg kell dolgozni vele. Aztán rengeteg új RGH kód vált elérhetővé régebbi és újabb gépekre is, ennek leginkább a Falcon alaplapos géptulajok örülhetnek, mivel RGH2 módban (ez 99%-ban minden gépnél így van már) nekik indult be leglassabban eddig a gépük, az új kóddal és az acev2 chippel viszont nekik indul be leggyorsabban. Nem rossz dolog, ha nem kell akár 2 percet is várni mire beindul a géped, nem?

FRISSÍTÉS 2014/okt:

Sajnos ismét újabb alaplap verzió jelent meg, a winchester alaplap, főleg a 2014.szep. vagy ez után gyártott gépeknél új processzort és átdolgozott alaplapot kapott a gép, emiatt jelenleg még nem lehet RGH-zni. Reméljük nem sokat kell várni a megoldásra...

FRISSÍTÉS 2014/aug:

Volt pár újabb E-s slim típusú gép, amiknek az alaplapi ddr3 memóriája winbond -kb típusú volt, amiben valami különös reset elleni védelem volt. Ezeket nem lehetett az elmúlt hónapokban egyszerűen megszerelni, de egy orosz srácnak köszönhetően meglett rá a megoldás ebben a hónapban. Szóval újra bármilyen xbox gépet lehet RGH-zni.

FRISSÍTÉS 2013/okt:

Megjelentek olyan új kialakítású 4GB-os xbox 360 E típusú gépek, amik általában 2013-08 havi vagy annál is újabb gyártási dátummal rendelkeznek és sajnos a megszokott RGH-s chipekre szinte mindig fagyással reagálnak, nem lehet egyszerűen beindítani, mert tízből kilencszer lefagy indítás közben általában egy magas ciripelő hangot hallatva a ventillátorból. Ezekre szerencsére megvan már a megoldás az eredeti TX-féle slim proto chip képében, azokkal szerelve átlag fél percen belül beindulnak; csak nagy ritkán kell ki-bekapcsolni 1-2x ha mégsem. Ebből tartok készleten pár darabot mindig, bár picit drágább (plusz pár ezer ft) de megéri mert semmi mással nem indulna be. Több gépbe is raktam már, az eredmény eddig tökéletes :)

FRISSÍTÉS 2013/máj:

Az új R-JTAG chipekkel most már az eddig nem RGH-zható (nem reagáló vagy lefagyó) viszonylag új, 15574+ dashboardos gépeken is elérhető az RGH funkcionalitása. Csak a Zephyr és Falcon gépek érintettek (2007-2008 gyártási év tipikusan).

FRISSÍTÉS 2013/márc:

Mostantól megoldható az RGH-zása (rgh2) a 15574-re vagy ennél újabb dashboardra frissített régebbi jasper, falcon gépeknek is.  A nagyon régi, 2005-2006 -ban gyártott felfrissített xenon és zephyr gépek sajnos még mindig nem megoldhatóak, és valószínű nem is lesznek már (elég kevés működő darab van már ezekből egyébként is).

FRISSÍTÉS 2012/dec:

Corona alaplapos slim gépekkel egyelőre kedvezőek a tapasztalataim. A 4GB, 250GB vagy 320GB-os neten nem frissített gépeket simán meg lehet csinálni, picit variálni kell a chip beszereléssel, de átlag 20 - 90 másodpercen belül bootol a gép, és teljesen rendben működik. Kb. mint a többi slim gép, talán picit lassabban indul be. Ezeket még nem lehet flashelni, szóval az RGH az egyetlen megoldás rájuk. Néha makacskodnak, és lassabban indulna be, de ekkor egy ki- / bekapcsolás segít a dolgon.
Már itt is megjelentek olyan slim gépek, amik "corona v3/v4" néven futnak, újabb alaplap verzióval, amik gyárilag minimum 14719-es dash-el jönnek ki, 2012-07(-20)  gyártási dátumtól kezdve. Ezeket lehet már RGH-zni, bár macerás, mivel a CPU debug post_out(7) portja nincs kivezetve.... Ezekhez a gépekhez inkább a postfix adaptert használva kötöm be a chipet, mivel ez a legmegbízhatóbb megoldás.

Először is: nincs RGH3 és RGH4, nem létezik ilyen. Csak RGH1 és RGH2 van, RGH2 is csak régebbi gépek bizonyos típusaihoz szükséges. Amit mások RGH3 és RGH4 néven emlegetnek, az ugyanaz a slim RGH chip és bekötés csak extra munka van a géppel.
RGH1 / RGH2 különbség röviden, a slim gépek mind RGH2 szerint működnek (a corona alaplapos is - RGH3 nem létezik)
, a régebbi phat gépeken pedig 2.0.14699-es dashboardig bezárólag RGH1, e fölött pedig RGH2-vel lehet működtetni. Az RGH2 megbízhatatlanabb ezeken a régebbi gépeken, lassabban indul be a gép általában mint RGH1-el. Működésben nincs köztük különbség, minden játék és minden program ugyanúgy fut rajtuk. Tehát régebbi gépekre az RGH1 jobb. Az egyik fórumon lehet olvasni, hogy dual nand-es chipekkel (pl. xecuter demon) csak az RGH2-vel lehet biztonsággal live-ot és rgh-t is használni egyszerre. Ez azért van, mert RGH2-nél a CB bootloader megosztott lesz és ez hardveresen is be van égetve a gép cpu-jába, megváltoztathatatlanul (amit a live ellenőrizhet). Tehát nincs átjárás RGH1 és RGH2 között, ha egyszer a géped RGH2-es (phat gép), akkor többet nem rakhatod vissza az RGH1-et.

FRISSÍTÉS 2012/ápr:

Xenon alaplapos téma (2005-2006-os gépek leginkább) - Mióta megjelent az RGH Xenon-os nagyon régi boxokhoz, azóta többen kérdezték már meg lehet-e ezeket csinálni. Nos első sorban tudnod kell, ezekhez freeBoot nincs, csak Xell - azaz ha működne is, a gépet nem tudod normálisan használni, mivel csak a Linux bootloader indul be, a gép főmenüje nem. Tehát ha menne is, akkor sem tudsz kedved szerint bármit elindítani rajta. A másik dolog pedig, most már a gyakorlatban is próbáltam, igaz csak 2 gépet, de semmire nem reagáltak. Lehet fél óra alatt beindultak volna, de én csak max. 5-10 percet vártam. Egyébként is, 1-2 percnél hosszabb boot idő elfogadhatatlan. Teljesen megbízhatatlan, ráadásul ezek a gépek hajlamosak leginkább az ún. 3LED-es hibára is (túlmelegedés).

RGH2-es téma ez csak régebbi, nem slim gépekhez van. Ez a 14717/719-re (vagy még újabb dash majd) frissített nem slim gépeken is lehetővé teszi az RGH-t. Talán picit instabilabb mint az RGH1, de létezik és működik. Tapasztalataim szerint lassabban bootolnak be RGH2-es gépek mint a sima RGH-sak, a jelenlegi chipekkel. Ráadásul többet kell pepecselni a hangolással is. Falcon gépek átlag 10mp. -90mp. alatt beindulnak. Jasper gépekkel picit jobb a helyzet, azok 15-60 mp. alatt átlagban beindulnak. Több zephyr géppel találkoztam eddig, ami RGH2-re sehogy sem reagált sajnos, több órás kísérletezés után sem. És volt egy másik RGH2-es falcon, ami beindult ugyan, de a dashboard boot logonál (a pörgő X gömbnél) 99%-ban mindig lefagyott, és nem jutott tovább. Volt jasper-es RGH2-es is, ami beindult 3x teljesen véletlenül, de nem lehetett visszaadni mert teljesen megbízhatatlanul kapcsolt be. Ezzel nagyon sokáig próbálkoztam, de sehogy nem adta meg magát. Ritkán, de másoknál is olvastam ilyenről külföldi fórumokban - tehát nem egyedi eset. 

FRISSÍTÉS 2012/feb:

Eddigi tapasztalatok az elmúlt 3-4 hónap alatt: Mióta RGH moddolást végzek, azóta sajnos belefutottam már több olyan zephyr lapos gépbe, amit egyáltalán nem lehet RGH-zni, akárhogy is variáltam, akármilyen trükköt próbáltam ki, semmire nem reagált. Ez kb. a zephyr gépek 20-30%-a lehet. Sajnos olyan slim gép is járt már nálam (1 db, de valószínű meg tudnám már azt is oldani), amit az istennek nem lehetett RGH-ra rávenni, nem reagált semmire sem. Természetesen a chipek jól voltak felprogramozva és az ECC file is az volt, aminek lennie kellett, minden esetben rengeteg időt süllyesztettem ezekbe a gépekbe is. Slim gépnél hogy nem reagál az RGH-ra az esély majdnem nulla. Volt olyan jasper gép is, amiből a nand-ot nem lehetett sehogy sem kiolvasni, ez valószínű gyári hibás QA-n átcsúszott gép volt, ami egyébként működőtt, de nand-ot nem olvastál belőle (spi-vel nem, ha a komplett nand-ot kiforrasztod, akkor persze igen). Mindezeket észben tartva, ha hasonlóba futok bele ezek után, nem fogok órákat eltölteni próbálgatással, azonnal felhívlak ha ezt tapasztalom a gépednél, és akkor sajnos azt nem lehet megoldani.

Azok a gépek amik nem reagálnak az RGH-ra, valószínűleg más módszerrel sem fognak reagálni mivel nagy valószínűséggel hardveres a gond, azaz a CPU lassításkor nem az a hiba jön elő amit várunk, hanem egyszerűen leáll az egész cucc, kvázi átmenetileg lefagy. Az RGH chip újra próbálkozik (a végtelenségig), de semmi nem történik, csak fekete képernyőt látsz. Az eredeti nand tartalmat visszarakva a gép természetesen használható marad.

 

Alapvető infók

A legfontosabb: Live-ra ne is gondolj. Illetve gondolhatsz, de leginkább dual bootos géppel csak. Ha JTAG/RGH-s gépet soha ne köss Live-ra, még ha a dash verzióból a legújabb is van rajta. Hivatalos frissítést ne tegyél rá - bár én ezeket letiltom minden gépen, amit csinálok, de jó ha tudsz róla a biztonság kedvéért. Ha a system update felirat feljönne valamikor, ne engedd továbbfutni (cancel), ha jót akarsz a gépednek. A gépet otthon router-ra rádughatod, nyugodtan, ha a géped én csináltam az XBox Live-ot még ha el is tudnád érni a helyi hálón keresztül, az xbox-od nem fogja tudni elérni, úgy van beállítva alapból.

Ha feltétlenül multiplayer-ezni szeretnél, akkor létezik egy Xlink-Kai nevű alternatív multiplayer-es megoldás. Erről itt most nem írnék többet, a lényeg: system link-et támogató játékokkal működik xbox 360-on, bővebb infók a linken, beállítások pedig az FSD-ben. Ezen kívül a legújabb megoldás (régebben jqe360 néven futott) az XboxUnity platform, erről még nem tájékozódtam, de a weblapjukat megtalálod a linken.

Az általam RGH / JTAG-elt gépeket mindig úgy állítom be, hogy rajta legyen az FSD, és az NXE2GOD is (ezzel indíthatsz más file-okat, valamint másolhatsz usb <-> belső hdd, és FTP-n is elérheted a géped). A freestyle dash (FSD)-ből tudod a külső hdd-re felrakott programjaidat indítani és FTP-n elérni a gépet, az NXE2GOD pedig arra jó, hogy a normális eredeti lemezről feltelepített játékoknál nem kell hogy benne legyen a lemez miután ez lefutott. 

Ha nem lenne vagy nem indulna a gépeden az FSD (freestyle dash v2.2.725), akkor fentebb letöltheted az oldal tetején. Egy fat32-es külső merevlemezre bontsd ki csak. Egy fsd nevű könyvtár lesz benne, azt így a könyvtárral együtt másold rá. Ezek után már mennie kell Xbox-ról indítva - ahol a lentebbi képeken is láthatod. A lentebbi képeken rajta van a beállításokban, hogy melyik könyvtárakban keressen programok után. Ez a Settings / Content Settings / Manage Game Paths opció alatt van, ezt érdemes az USB meghajtódnak egy mappájára beállítanod, ahova a konvertált ISO fileokat rakod. Ebben a menüpontban majd a "depth"-et állítsd 3-ra, és a képernyő alján figyeld majd melyik gomb mit jelent (Y - add, X - save, stb.) Több "game path"-ot is hozzáadhatsz, ha akarsz (pl. a belső hdd-t is hdd1:/content/000...000). A lentebbi képek FSD2-ről vannak.


FTP elérést lehetőleg csak ethernet-en keresztül próbáld, így kb. 10 mb/sec átviteli sebességre számíthatsz. A slim gépeknál a wifi picit lassú lesz (2-3mb/s vagy lassabb). Csak windows alól megy normálisan az FTP, Linux-Unix rendszereken mindig hibákat dobált nekem (kivéve egyetlenként a firefox-os fireftp, hiba ott is van, de ennek ellenére jól megy) Az FTP login mindig az xbox által kapott IP cím, és login / pass: xbox / xbox. Az IP címet legjobban az Xbox 

 

Hogyan tegyek programokat az RGH-s gépemre?

Több megoldás létezik. Ha a gépedben van belső winchester, akkor célszerű azt használni, és arra pakolni amit csak lehet (az RGH hackelt gépben a winchester mérete bármekkora lehet, cserélheted kedved szerint). Ha nincs, akkor marad a külső hdd vagy nagyobb pendrive (16, 32 GB minimum).

FONTOS! Hogy a mappák neve nem lehet hosszabb 32 betűnél (karakternél, ha ez zavar). Ha 32 betűnél hosszabb a mappa neve, akkor nem fogod tudni felmásolni belső hd-re, illetve külső meghajtó esetén nem is fog indulni esetleg az adott program.

Belső merevlemez esetén simán futtasd át a letöltött iso file-t az iso2god programon, és a kimeneti mappát (ami ált 5543219 vagy hasonló nevű) az FSD file manager részéből másold be a hdd1:/content/0000000000000000/ mappa alá. Ezek a programok a géped főmenüjének Games opciója alól rögtön indíthatóak lesznek.

Külső HDD-n, vagy pendrive-on legyen rajta a biztonság kedvéért a freestyle dash (fsd mappa, innen letölthető, fentebbről) valamint egy "games" nevű könyvtárba pakold bele az iso2god-al vagy xbox image browser-al átalakított játékokat. A HDD FAT32-es legyen, ehhez ez a kis windows-os fat32guiformat program jól fog jönni, mivel a windows 32GB-nál nagyobb eszközöket nem enged leformattálni erre a filerendszerre másképp.  OSX illetve Linux rendszerek alatt a FAT32-es (vfat) filerendszerre való formattálás semmilyen korlátba nem ütközik. 

Ha hálózaton másolnál, FTP-n keresztül, akkor először is állítsd be a hálózati IP címet, stb. a gépeden, routeren. Utána az xbox-on az FSD vagy a XexMenu programnak mindenképpen futnia kell, mert ezek szolgáltatják az FTP szerver részét az xbox-on, ha ezek közül egyik sem fut, nem fogsz tudni csatlakokozni a géphez. Lenne más mód is rá, de ez a legbiztosabb. A login / jelszó alapesetben midnig xbox / xbox.

Van lehetőség NAS-ról vagy Windows-os (samba) filemegosztásról közvetlenül is lejátszani a GOD vagy image browser-el kimásolt fileokat. Erről angol nyelvű leírást olvashatsz ezen a weblapon. Kérésre röviden leírhatom magyarul is ha igény lenne rá. 

FSD-ben másolni úgy lehet hogy ráállsz arra a mappára amit másolni akarsz, pl. a bal oldalon, lenyomod és nyomva tartod az RB vagy az LB gombot (hátső fölső) és míg ezt lenyomva tartod hozzányomod a copy-t (A gomb kép alján írja). Ha jól csinálod egy kis nyíl megjelenik ami mutatja honnan hova vonatkozik a művelet.

A freestyle dash-ben van beépített file menedzser (hasonló a windows-os total commander-hez, amit sokan ismertek már), ezzel lehet usb-ről belső hdd-re másolgatni, ha szükség van rá (DLC-k miatt mindenképpen).

Fontos még hogy beállítsd a freestyle dash-ben hogy merre és milyen mélységben keresse a programokat (GOD, vagy sima kibontott formában, lásd lentebb). Ez a settings General vagy Content Settings / Manage Game Path alatt van. Itt add hozzá a Games könyvtárat usb-ről, vagy a belső HDD Hdd1:/Content/0000000000000000 könyvtárát, és a scan depth-et állítsd be 7-re (hány alkönyvtár mélységben nézzen szét azt jelenti).

Hagyományos DVD, vagy akár CD, DL DVD
Nos, az a szerencsés helyzet van, hogy egy ilyen gépre ha a fentebbi Xbox Image Browser-al kibontod az összes file-t egy könyvtárba, és azokat akár egy mezei sima DVD-re ha ráfér (és sok program rá fog férni 4,7 GB-ra is), vagy DL DVD-re, de akár CD-re is kiírod (default.xex legyen a lemezen, meg az összes többi file/könyvtár, a $systemupdate könyvtárat ne tedd rá - ezzel is helyet spórolsz) akkor azt el fogod tudni indítani a gépen az esetek 90%-ban biztosan. Semmi más gépen nem fog futni, csak RGH-s vagy JTAG-elt gépen az így megírt lemez, és persze lassabban is fog tölteni mintha az iso-t írnád ki flashelt gépekhez, vagy a fentebbi GOD formát és HDD-t használnál, de megy - és lehet sokaknak ez a megoldás még a legegyszerűbb. Amikor a lemezt berakod, még FSD-t sem kell indítanod, rögtön ki fogja írni a box hogy "Play Game". 

A lentebbi programokat (iso2god 1.3.6, xbox image browser 2.9.0.350) letöltheted az oldal tetején.
FONTOS: Ne töröld le a xextool.exe-t, mert az iso2god használja azt. Legyen a két exe file egy mappában egymás mellett. Ha vírusirtó bejelezne, ne aggódj nincs gond vele, csak a működés módja nem tetszik a virusirtónak. 

ISO2GOD használata:
Ezzel a programmal, amit windows alól kell futtatnod (de talán OSX-en, Linux-on is fut a Mono-val) át tudod konvertálni az iso file-okat (xgd3 is) GOD formátumba. Ez Games On Demand-ot jelent, ami meg annyit jelent, hogy lemez nélkül tudod indítani. Itt bal oldalt a képre kattintva láthatod milyen beállításokat érdemes bekapcsolnod (Settingsre klikkelve). Az output path-nál add meg a külső HDD-d Games alkönyvtárát. Rebuild path-nak meg add meg pl. a gépeden a Dokumentumok mappát - átmenetileg ebben kell legyen legalább 7-8Gb üres hely. Ha az FTP nem idegen, akkor annak a beállításain sem fogsz meglepődni (FSD-ben beépített FTP szerver fut, csak szólok). Ha nem ismered ezt, akkor egyelőre ne firtassuk, nem lényeges. Ez a program fura nevű könyvtárakat fog létrehozni, pl. "4567FC32" és hasonlóak. Bár külön rakhatod ha akarod még egy normális nevű mappába ezeket is, így könnyen felismered.

Még egy valami fontos: ha GOD formátumból töltöd a programokat (és a belső HDD megfelelő könyvtárába rakod, lásd lentebb hova) akkor azt a normális dashboard-ból is indíthatod, a Game Library alól, nem kell az FSD-t használnod - és ráadásul az Achievements-ek is normálisan mentődnek (ha a másik formában ez nem lenne, nem vagyok benne biztos).

Xbox Image Browser használata:
Ezzel meg ki tudod szedni a fileokat közvetlenül az iso-ból. Nem javaslom nagyon a használatát, főleg azért nem, mert az ISO2GOD tökéletesen ellátja a feladatát. És ráadásul a GOD formátumból az xbox nagyon gyorsan tölt. Na meg mivel FAT32-es a HDD, arra meg 4Gb-nál nagyobb fileok nem mennek fel, ezért is inkább az ISO2GOD-ot használd, és ne ezt. Pár program használ ugyanis 4Gb-nál nagyobb fileokat (ritka nagyon), pár meg több ezer apró kis file-t használ, amiből nagyon lassan tölt a gép. A GOD formátum kb. 180Mb-os szeletekre darabolja fel a programokat. Ha ennek ellenére kipróbálnád (és miért ne), akkor megnyitod az iso-t a file menüből, majd jobb klikket nyomsz az iso nevén és extract, majd a Games könytáradon belül létrehozol egy mappát az adott programnak (pl. gow4) és abba pakolod ki. Az FSD ezt is felismeri automatikusan.

Többlemezes programok:

Minden gépen ami nálam járt, a dash_launch 3.xx aktuális legfrissebb verziója telepítve van, és ebben van egy autoswap nevű opció, ami ha az iso2god-al egyszerre konvertáltad át az összes lemezt, akkor automatikusan cseréli a lemezeket. Ehhez egy launch.ini nevű file-t kell létrehoznod a hdd1-en, amibe ezt az egy sort írod: "autoswap = true" - újraindítás után működnie kell. Ha a géped én szereltem, ez már eleve így van neked, nem kell semmit csinálnod

Külső hdd-n főleg, ha valami több lemezes, akkor a GOD formátum még mindig a legjobb választás. Elvileg a fentebbi megoldás itt is működik, nem kell külön mappákba pakolgatnod a lemezeket, ha GOD formátumban van minden egy mappában. De ha nem menne, akkor alakítsd át a lemezeket inkább egyesével (akár iso2god akár xbox image browser-el) és mindegyik lemezt külön "disc1", "disc2", "disc3", stb. nevű alkönyvtárakba rakj bele. Tehát pl. Games/valami név/disc1... Games/valami név/disc2, stb. Az FSD a lemezek közti váltást megoldja automatikusan. Ezeket a lemezeket ne másold be a hdd1:/content/0000000... alá. Csak FSD-ből fogod tudni úgy elindítani, hogy a lemezek közti váltás automatikus legyen. 

Vannak játékok, amik két lemezesek, de a második lemezük tartalmát általában feltelepítik a gép belső merevlemezére, gyorstöltési célból. Ezeknek a második lemezét általában nem szabad átalakítani az iso2god-al, hanem az xbox image browser programot kell használni, és megkeresni a content/000.../XXXXXXXX mappát, az XXX az egyedi azonosító, ugyanaz kell legyen mint amit az iso2god készített az első lemezből már. Másold egybe az első lemezt, meg ezt amit innen kiszedtél (jobb klikk extract-al lehet kiszedni a file-okat) és úgy tedd rá a gépedre. 

 

DLC-k, Arcade cuccok és Title Update-ek (haladóknak) :)

Az Arcade játékok, hasonlóak a GOD formátumban levő programokhoz. A lényeg, hogy rakd be a Games könyvtáradba, és utána az FSD meg fogja találni.

A DLC-ket csak belső HDD-ről fogja felismerni bármilyen játék. Néha egy egy DLC működéséhez a legújabb "Title Update" is szükséges, ami Xbox szlengben egy patch-et, frissítést jelent az adott programhoz. Ezeket a Live-ről mindig automatikusan leszedik maguknak indításkor a programok és az xbox Cache könyvtárába (vagy USBMuCache: drive 4Gb-os gépeknél) teszik. Általában 3-20 MB között vannak. Mivel Live-od RGH-s géppel nincs, ezért marad az xbuc.net. Itt keresd ki az adott programot, és a legnagyobb számú (TU1, TU2, vagy TU5 akár) TU-t töltsd le, ha több is van ezekből, akkor a biztonság kedvéért mindet. A kapott fileokat az FSD-ben található file manager segítségével (vagy akár FTP-n) is másold be a box Cache könyvtárába (Hdd1: Cache/, ill. 4Gb slimnél USBMuCache: drive-ra). Ha letöltsénél a filenév utolsó szakasza duplán van, akkor az egyiket töröld ki, a Chrome nálam mindig ezt csinálja pl.

Könyvtárstruktúra a belső HDD-n:

Hdd1: Content/0000000000000000/ (16 nulla) ez alatt vannak pl. 5432DE23, 4765E2CF, és hasonló nevű könyvtárak. Itt vannak ez alatt a programok, GOD vagy Arcade vagy DLC formátumban és a játédemók is persze. Ha te belső HDD-ről játszanál, akkor ide kell bemásolnod a GOD formátumú programokat. A Hdd1: Content/543524335652543 (bármi más, nem 000000000..) na azok a profilok. Nem lehet tudni, ha több van melyik kié (hexa editor/viewer nélkül nem), de ezek a profilok ha kíváncsi voltál rá.

Egyelőre ennyi, sok infó volt, olvass lassan és olvasd át többször is ha valami nem tiszta. És persze nézegesd a frissen RGH-sított gépedet, nézz szét milyen könyvtárak vannak, hol, mi merre, stb. Jó szórakozást!

 

Későbbi frissítési lehetőségek

Mint azt tudhatod, az xbox gépen folyamatosan frissül a rendszerszoftver, amit dashboard-nak neveznek. Jelenleg a 17150-es verziót rakom fel (vagy ha van már ennél is újabb, akkor azt - mindig az aktualáis legfrissebbet), mivel ezekkel minden jelenleg elérhető program fut (kinect, stb is). De ha a jövőben kijönne valami újabb dash verzió, amit már a szintén jövőben megjelenő játékok is igényelnének, akkor elkerülhetetlen az RGH-s géped dashboardjának frissitése is, vagy legalábbis gondoskodnod kell arról, hogy az indítani kívánt program ne akarja a dashboard verziót ellenőrizni. A hivatalos frissítést értelemszerűen egy ilyen módon átalakított gépre nem rakhatod fel, ezeket én le is tiltom egyébként, nehogy elrontsa valaki véletlenül a gépén az RGH-t. 

A legbiztosabb módszer ha nem akarod véletlenül sem elrontani a frissítést, mindenféle netes leírásokat követve (volt már rá pálda többször is hogy ilyet kellett javítanom) hogy írsz nekem egy emailt, megemlítve benne hogy kb. mikor voltál nálam a gépeddel, milyen típusú az a gép, és utána emailben megbeszéljük a többit. Maximum 1000 ft-ot kérek el azért, hogy emailben elküldjem neked a frissítőfile-t, és leírjam részletesen mit kell csinálnod (egy pendrive-ra lesz szükséged, vagy külső fat32-es hdd-re). Mindezt leírhatnám ide is, ingyen, de az az igazság nem szeretném ha bárki elrontaná a gépét, valamit rosszul csinálna meg, és utána meg el kéne szaladnia hozzám a gépével személyesen. Jobb ez így, ez nem sok pénz, és garantáltan olyan frissítőfile-t fogsz kapni ami jó a te gépedhez, de csak ahhoz a géphez, máshoz nem. Ezt nem én csinálom direkt, minden xbox 360-nak egyedi azonosítója, és egyedi titkos cpu kulcsa van. Ezért ami frissítés jó egy géphez, az más géppel nem használható fel, RGH-s gép esetén. Ilyen frissítésre elég ritkán lesz szükség, évente 1x, de maximum 2x. 

Természetesen arra is van mód, ha kéred, hogy a szükséges fileokat a frissítéshez odaadjam neked, emailben pl. Ez teljesen ingyen van, csak kérned kell. De ha a frissítést elrontod, nem fogok tudni segíteni a nélkül hogy a géped újra elhoznád hozzám. Sok infó van a neten a frissítés módjáról, lehet kézzel (xebuild), meg különféle programokkal is megoldani (jrunner, multi builder, autogg, stb.). Ha úgy érzed ez neked belefér, utánanézel, stb. - én nem állok az utadba. Mindezt csak azért írom most le, mert senkit nem akarok lehúzni, de mivel az idő nekem is pénz, ezért ingyen nem vállalhatom el a frissítéseket bárkinek egy szavára. Kivétel ha rövid időn belül lenne szükséged rá (pl. 3-4 hónap).